skip to Main Content

Revista Volum vol ser un espai obert a tothom per parlar d’arquitectura.

ÉS DOLORÓS CONSTATAR l’escàs interès que genera l’arquitectura avui en dia. La seva presència als mitjans de comunicació i a les publicacions o suplements culturals és pràcticament residual. Els temes habituals: música, art, cinema, literatura, teatre, viatges, sèries, videojocs, ciència, tecnologia o fins i tot gastronomia, però gairebé mai res d’arquitectura. D’aquesta manera es fa molt difícil de pal·liar un problema persistent com és el poc coneixement i la desinformació que la majoria de persones en tenen.

Les causes del desinterès general són moltes i variades. Una d’elles pot ser la imatge negativa i distorsionada que ha pres l’arquitectura les darreres dècades. Malauradament, el paper d’alguns arquitectes durant l’època d’expansió econòmica prèvia a la crisi de 2007 va ser ben galdós, participant de manera còmplice d’innumerables despropòsits arreu del país. Això, a ulls de molta gent, va ser la raó per classificar l’arquitectura dins del “sector de la construcció”, on el principal objectiu és el benefici econòmic i no pas el benestar o la millora de la vida dels ciutadans. Tristament, l’arquitectura ja no es percep com a art sinó únicament com a sector econòmic.

També és fàcil de detectar una desconfiança endèmica en el treball de l’arquitecte, vist molt sovint únicament com un simple tràmit burocràtic. “Jo ja sé com vull la meva casa, l’arquitecte només ha de firmar”. Un pensament habitual d’aquelles persones que mai parlen d’arquitectura ni hi mostren el més mínim interès però arribat el moment sempre en tenen una opinió sòlida i inamovible. És cert que la manera de parlar sovint pedant i distant dels arquitectes pot contribuir a alimentar encara més aquests recels. Per això és tant necessari parlar d’arquitectura amb passió. Evitar les frases enrevessades que acaben per no dir res, només paraules buides, i treure les màscares que dificulten l’enteniment de l’arquitectura per tothom.

Un altre problema és l’estancament i la poca rellevància de l’arquitectura actual. En una societat d’idees poc sòlides i sempre canviants l’arquitectura que en resulta també gaudeix d’una condició dispersa i inestable. Com que és tan superficial és impossible que generi cap debat ni que sigui motiu de discussió. Domina la incertesa sobre quin és el camí a seguir. Cal reivindicar el seu poder de millora i transformació, fins i tot en el món digital. Cal anar al fons de l’assumpte i no distreure’s amb aspectes merament anecdòtics, aclarir i ajudar a entendre el que és important.

Així doncs, a Revista Volum parlarem d’arquitectura i del que hi té relació. Intentarem, a través de la veu de persones molt diverses, fer evident l’enorme rellevància que l’arquitectura té a la vida des d’un nivell pràctic, cultural, polític, artístic, lúdic, etc. Si estàs llegint aquestes línies potser és perquè tu també creus que val la pena parlar-ne. Revista Volum neix amb aquesta intenció: ser un espai obert a tothom que parli d’arquitectura. ♦

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top