skip to Main Content

L’Índia rural. / Fotografia: Clara Gromaches.

DESPRÉS DE VARIES ESTADES AL PAÍS presento un projecte de fotografia urbana que documenta una de les moltes realitats que conformen el país: la rural. Doncs, en aquest subcontinent, de la mida de la Unió Europea i amb més de 1.300 milions d’habitants, hi conviuen moltes diversitats i contrastos de tota mena.

En un context on l’Índia rural es va perdent en detriment de la modernitat occidental que el país està absorbint -sense qüestionaments- com a símbol de progrés i desenvolupament econòmic, es posa èmfasis en revalorar l’àmbit local, l’autenticitat del món rural i la tradició arquitectònica –sosteniblement i climàticament eficient.

Es parla de l’Índia tradicional, fugint dels exotismes, o de les imatges que responen als estereotips que nosaltres tenim del país. Es retrata l’espai de la vida real dels pobles remots o de les ciutats que no apareixen a les guies; arquitectura corrent i d’urbanisme que no respon a cap planejament, però que són l’escenari de la vida quotidiana. Per tant, els grans edificis icònics no són els protagonistes, l’arquitectura perd el caràcter monumental i es reconnecta al context, l’espai urbà.

Al mateix temps, les fotografies desvelen trets característics de la cultura del país. Són detalls més o menys intangibles que actuen com a denominadors comuns en les diferents realitats del país. Els colors, la llum, la percepció del temps, la impermanència de les coses (fins i tot en aspectes tan peribles com l’arquitectura), la manca de distància entre els cossos (que es trasllada en la manera de fer ciutat), o l’aparent caos (en el fons té una certa lògica).

La mirada parteix del concepte d’entropia com a percepció i cerca estètica per entendre les lleis que regeixen aquest caos, trobant un cert equilibri entre les parts. Una visió que despulla la ciutat del caos i retrata la forma urbana per explicar-nos una realitat tranquil·la. Una forma natural i espontània de descriure visualment l’espai urbà per tal que ens desxifri la configuració dels pobles, la densitat del teixit urbà, les relacions entre el carrer i la casa, el mobiliari urbà, l’apropiació de l’espai públic, la creació d’espais a partir d’una tela, la introducció de la vegetació, etc. Petits fragments urbans seleccionats per compondre una visió més realista d’aquest entorn llunyà. ♦

Es pot consultar el projecte sencer a la web: www.claragromaches.com/exhibition

Sala La Cova del Col·legi d’Arquitectes de Girona. Exposició “Entropia i paisatge urbà a l’Índia”. / Fotografia: Clara Gromaches.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top