skip to Main Content

Exposició “Countryside, The Future” al Guggenheim de Nova York.

AQUESTA PRIMAVERA passada es va produir un esdeveniment que no va gaudir de l’atenció que mereixia per la seva rellevància i que, segurament, fins i tot a molts els va passar per alt. Em refereixo a l’exposició titulada “Countryside, The Future” al Guggenheim de Nova York, a càrrec de Rem Koolhaas i el grup AMO. Es va inaugurar el mes de febrer però lamentablement la pandèmia mundial va obligar a tancar les portes del museu al cap de poc temps. La instal·lació reflectia el treball d’investigació que l’arquitecte i els seus col·laboradors han desenvolupat els darrers anys sobre el camp i les enormes transformacions que hi tenen lloc (el camp entès com tot aquell territori que no és urbà i que ocupa el 98% de la superfície de la Terra). Durant les darreres dècades hem estat ocupats parlant només de les ciutats i això ens ha fet oblidar el camp i l’entorn rural, que ara redescobrim com un lloc que ens és estrany perquè ha canviat radicalment, però que és ple d’esperança i d’oportunitats.

L’exposició s’acompanyava d’un petit llibre de butxaca de cobertes platejades que servia com a catàleg de la instal·lació. El llibre conté textos de diversos autors il·lustrats amb abundància d’imatges, un recull de diferents exemples que pretén donar una visió general de tot allò que està passant fora de les zones urbanes arreu del món. Cadascun d’aquests textos ens apropa a una realitat específica, des de problemes mediambientals a decisions geopolítiques, progressos sorprenents en l’agricultura, visions utòpiques, transformacions del paisatge mai abans vistes, etc. Amb el seu estil entusiasta habitual, Rem Koolhaas ens posa davant dels nassos unes realitats tan desconegudes com estimulants.

Els textos sobre Kenya i la Xina il·lustren molt bé com la idea àmpliament divulgada i compartida que afirmava que en els propers anys una gran part de la població abandonaria les àrees rurals per desplaçar-se a les grans megalòpolis ara comença a veure’s amb escepticisme. Els canvis tecnològics que s’estan produint permetran a les persones que viuen en àrees rurals gaudir de les mateixes oportunitats que a les ciutats sense patir-ne les conseqüències negatives i, al mateix temps, estar connectades amb el món de forma permanent. El teletreball, l’accés a internet d’alta velocitat o el comerç electrònic ja estan provocant canvis decisius que faran possible a les noves generacions desenvolupar la seva vida familiar i professional a les zones rurals sense haver de desplaçar-se a les grans ciutats.

Llibre que acompanya l’exposició. / Fotografia: Revista Volum

Els avenços tecnològics també produeixen grans canvis a l’agricultura. Un bon exemple d’això és el que està passant als Estats Units. Grans extensions de cultius ja són controlades de forma remota per uns pocs operaris, amb una gran quantitat de sensors que donen informació exacta de què necessiten les plantes en cada moment. Els pagesos apliquen la tecnologia més avançada per ser més competitius, a la vegada que es veuen obligats a augmentar cada vegada més la mida de les granges per poder competir amb països com Rússia, capaços de produir a més baix cost. El futur no es veu amb gaire optimisme.

El llibre també inclou alguns exemples dramàtics de com el canvi climàtic ja està modificant les condicions de vida d’àmplies zones, el que suposarà amb tota probabilitat desplaçaments migratoris massius en un futur no gaire llunyà. És el cas de tots els territoris amb permagel, aquells on el terreny es manté congelat durant anys. Cal tenir en compte que cobreix gairebé una quarta part de l’hemisferi nord del planeta i el trobem present a Canadà, Rússia o Alaska. Les ciutats i les infraestructures construïdes al damunt seu estan en risc a causa d’un l’escalfament global que la pèrdua de permafrost contribueix a augmentar encara més, com un peix que es mossega la cua.

També és interessant destacar dues visions contraposades del camp, o potser fins i tot complementàries. D’una banda, els esforços de conservació i expansió de parcs naturals a Xile mitjançant capital privat o el de preservació de goril·les a Uganda comparteixen la voluntat de mantenir l’hàbitat salvatge en el seu estat natural. Representa la idea de mantenir l’espai rural tal com és, procurant protegir-lo de les possibles amenaces. D’altra banda, trobem l’exemple del Tahoe Reno Industrial Center (TRIC), una de les zones industrials més grans del món on s’ubiquen empreses tecnològiques de primer nivell. Construïda del no res enmig de les muntanyes de Nevada, suposa una gegant alteració del paisatge. És una ciutat pensada no pas per als humans sinó per a les màquines i els robots. Sense tradició, sense context, representa una nova manera d’entendre i d’utilitzar l’espai rural, que suposa transformar-lo per complet sense cap tipus de miraments.

Molts altres reportatges diferents descriuen de manera detallada i amb profunditat els intents de repoblació de certes zones abandonades, noves maneres de produir menjar de forma totalment artificial, els nous tipus de cultiu per “píxels”, els robots com a solució a l’envelliment de la població, etc. Visions futuristes que ja són una realitat, algunes de molt sorprenents. La descoberta d’aquestes realitats tan poc conegudes permet comprendre com és al camp i no pas a les ciutats on es produiran els canvis més significatius els propers temps.

Amb aquesta exposició i el magnífic llibre que n’ha sorgit, Rem Koolhaas obre la porta a pensar en altres direccions de com ho havíem fet fins ara. Precisament en uns moments en què es demostra el fracàs de les smart cities i s’evidencien més que mai els problemes de les zones més densament poblades la mirada que proposa Koolhaas és tota una alenada d’aire fresc.  Com ell mateix afirma: No hi ha res fonamentalment nou per experimentar a la vida urbana. Avui en dia, fins i tot una “nova” ciutat ens és familiar: una acumulació previsible de carreteres, torres, icones… Però tan aviat com deixem enrere la condició urbana ens enfrontem a la novetat i a allò que ens és profundament desconegut.♦

Imatge de les pàgines interiors del llibre. / Taschen

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back To Top